Vask af tørdragt i Goretex

VaskNu har jeg hørt mange, der er i tvivl om vask af tørdragt. Da jeg både ror kajak og kører motorcykel (dog ikke samtidigt), så er her min anvisning, der har baggrund i  mange års erfaring med Kokatat (tørdragt), Rukka (motorcykeltøj) og overtøj og sko fra Gore (fremtstiller af goretex).

Du skal følge den vaskeanvisning, du fik med sammen med tøjet. Har du forlagt den, så er det vigtigt at vide, at goretex-membranen egentligt ikke behøver specielle vaskemidler eller blive imprægneret. Når nogle forhandlere anbefaler at imprægnere goretex-tøj, så hjælper det ikke på åndbarheden eller membranen som sådan, men det gør tøjet mere smudsafvisende og derfor nemmere at holde efterfølgende.

Så spar pengene på særlige rengøringsmidler og følg denne nemme anvisning:

  1. Vask tørdragten med mild, flydende sæbe ved 40 grader. Brug ikke skyllemiddel, da det kan stoppe porerne i goretex-membranen (er du kommet til det alligevel, så vask tørdragten igen. Uden skyllemiddel!).
  2. Nu skal goretex-membranen genaktiveres. Og det skal gøres med varme! Så ind i tørretumbleren ved medium varme i 20 minutter. Tag herefter tørdragten ud, hæng den på en bøjle og lad den tørre op i vinden. Har du ikke en tørretumbler, så kan du også stryge dragten med et strygejern på lav temperatur.
  3. Smør lynlåse med et voksmateriale. Du kan få særlige olier og tørstifter, men et stearinlys kørt op og ned af lynlåsen er ok. Det kan dog give lidt fedtede pletter, som ikke har en betydning og forsvinder ved næste vask.
  4. Smør gummi-manchetter ind i et passende middel hertil. Der findes mange og nogle benytter flydende gummibeskyttelse fra bil-rengøringen, andre talkum. Vigtigt er det, at gummiet ikke tørrer ud, for så sprækker det. Jeg bruger selv et bilplejemiddel.

Det er det!

 

Kilder:

Kokatat
Rukka
Goretex

 

2 thoughts on “Vask af tørdragt i Goretex

  • 20. oktober 2017 kl. 19:56
    Permalink

    Så min Kokatat Expedition med latexmanchetter kan godt maskinvaskes på skåneprogram?

    På forhånd tak

    Michael

    Besvar
    • 21. oktober 2017 kl. 15:03
      Permalink

      Ja, da. Min er blevet vasket mange gange. Manchetterne er dog skiftet på et tidspunkt. Men det har ikke noget med vasken at gøre. Goretex, der har lavet stoffet, anbefaler, at man bruger en tørretumbler til at tørre dragten efter vask. Det får goretex-membranen til at virke bedre.

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.