Trangia 25
Vi, der har været spejdere, husker Trangia Stormkøkkenet med spritbrænder som en del af feltudstyret. Modellen har været svær at forbedre, idet den ligner sig selv siden 1925. Der er dog kommet lidt ny overflade til på nogle af modellerne, ligesom det er muligt at få modellen med gasbrænder. Modellen der er testet herunder, er med gasbrænder.
Beskrivelse
Testet model hedder Trangia 25-6 UL og består af køkkenets over- og underdel samt en samlerem, en gasbrænder (i stedet for spritbrænder), en kedel med låg, en stegepande og to forskellige kasseroller. De sidste tre dele er behandlet med en non-stick teflonoverflade. Desuden er der et håndtag til at fjerne de varme kasseroller eller stegepanden fra køkkenet. Gasbrænderen er i en lille stofpose og kan sammen med håndtaget placeres i kedelen.
I brug
Som altid ved Trangia, er det hele pakket sammen i køkkenets overdel og med stegepanden som låg. Dette er fastspændt med en rem. Derfor er køkkenet hurtigt opstillet idet gasbrænderen dog lige skal klikkes på plads i køkkenets underdel og justeringsskrue stikkes ud gennem underdelens største hul. Derefter sættes køkkenets overdel på og drejes en kvart omgang, så den er låst fast. Så skrues en gasflaske på justeringsskruen og køkkenet er klart til brug. Overdelen har indbygget holdere til kedel eller kasseroller. Holderne skal være slået ned, når kasseroller og kedel benyttes og slået op, når panden skal bruges. Så kan varmen nemlig bedst fordele sig.
Justering af gassen er let, men man skal lige vende sig til, at trykket fra gasflasken forbliver i metalslangen, hvorfor gasblusset ikke slukker straks, når der lukkes af for gassen. Gasflasken forbindes til brænderen ved at skrue den på gasslangen, der stikker ud af Trangiaen gennem et hul i den nederste del af køkkenet. Det skal der mingeleres lidt med for at få justeringsskruen ud gennem hullet. Iøvrigt er original gas relativ dyr, men alm. hobbygasflasker fra byggemarkedet passer fint på. De er lidt større, men koster under en fjerdedel. Påregner du at lave mad i temperaturer under -10 grader celcius, er gas ikke anvendeligt – så skal du benytte en spritbrænder. Foretrækker du spritbrænderen, så skulle det tage 10-11 minutter at varme en kasserolle med vand (ikke testet). Fordel ved spritbrænderen er primært den lette adgang til brændstof, men til gengæld sviner sprit med sod, når det brænder, så rengøringen er lidt mere omfattende end ved gas.
Køkkenet er let at rengøre, især i non-stick udgaven. En svamp og havvand er nok – evt. med en dråbe sæbe. Har du spildt lidt mad på køkkenet, så lad trankiaen bløde op i vand inden rengøring. Er der kommet snavs i selve brænderen, så kan den skilles ad med en fastnøgle på 8 mm, der dog ikke følger med. Gashullerne i brænderhovedet kan evt. renses med en nål eller lignende.
Konklusion
Skal der laves mad på en kajaktur, så er Trangiaen næsten ikke til at komme ud over. Du har et komplet køkken, der fylder som en let fladtrykt håndbold og det er faktisk muligt at lave næsten alt mad på køkkenet. Bagning er dog ikke rigtigt muligt, men man kan let varme brød. Køber du frysetørret mad til turen, så tager det ca. 3-4 minutter at bringe en kasserolle med vand i kog, så hurtig mad er muligt. Selvom Trangiaen er lidt pebret i pris, er den nærmest uopslidelig – og så er prisen jo ikke længere så skræmmende. Kan klart anbefales!
Prisen er ca. 900 dkr. butikkerne, lidt billigere på nettet. Til den pris burde en pose til køkkenet følge med. Det gør den ikke og er ekstraudstyr til 50 dkr. Øvrige modeller fås fra ca. 700 dkr. uden gasbrænder. Gasbrænderen koster i løs vægt lidt under 400 dkr.
Fin gennemgang af trangia, men som du også skriver er gas ikke det bedste når det er koldt, dog mangler du at beskrive multifuel brænder som også kan benyttes til trangia.
Bruger selv multibrænder året rundt, fungere ubeklageligt, dog er der lidt vedligeholdelse men når det så er sagt og man har prøvet multibrænder et par gange og blevet dus med den, vender man ikke tilbage til hverken gas eller sprit.
Fordele ved multibrænder:
– brændstof kan man få næsten alle steder.
– brænder på flere forskellige typer brændstof.
Bruger selv rensebenzin, brænder godt og rent, lugter ikke, soder ikke og varmer godt.
Koger 1 liter vand på 3 min.
kunne holde en temp. på 22 grader inde i teltet, hvor der var -10 grader udenfor, iden forbindelse bruger jeg låget som spildbakke og derved undgå spild af brandstof i teltet.
Dog skal det siges at man skal kende sin brænder godt, altid have kedlen parat hvis der skulle komme høje flammer, da sætte kedlen henover og flammerne kan kontrolleres.
Ulember:
– dyr i indkøb.
– kræver vedligeholdelse.” dog meget lidt”
– En del støj når den brænder for fuld blus.
Hej …
Der kan sagtens bages på en Trangia og der er flere muligheder. Feks en færdigblanding som kan købes i de fleste dagligvare butikker virker fint. ellers er der den hjemmelavet mulighed.
Ingredienser:
4 dl. Mel
1 spsk. Bagepulver
(lidt salt)
1 tsk. Timian,chilli eller hvidløg
1½ dl. Vand
2 spsk. olie
Bruger man en færdigblanding skal det hæve lidt inden bagning. Men fælles for begge blandinger er at de skal laves på panden med lidt olie,dejen bages ved svag varme til de er gylden brun og vendes og bages på den anden side. Dog bliver det en “flad bolle” som man kan spise til maden eller fyldes med kødfyld.
Ja, efter jeg skrev artiklen, har jeg set et par steder på nettet, hvor der bages på Trangia. Jeg har også set et videoklip fra Norge, hvor en naturvejleder viser brødbagning. Så det er åbenbart muligt at lave en slags Naan-brød. Det må prøves.
Helt enig, bagning er skam muligt, men man kan også gøre noget andet, lave en mini ovn af de 2 gryder som medfølger til trangia.
I den store gryde putter man strandsand i bunden ca. 2cm jævnt fordelt, herefter tager man den lille gryde og ligger sin dej op i, placere denne i den store gryde og sætter den over varmen, panden bruges som låg. Husk lav varme, og vend med jævne mellemrum bollerne/brødet…så er der frisk bagt brød :0)
Det lyder virkeligt godt- anders. Jeg var ikke klar over at jeg kunne bage i et Trangia. Gælder det osse når jeg fyrer med sprit?
Det korte svar er ‘ja’. Det tager dog lidt længere tid, da sprit brænder med en lidt lavere temperatur.