Beskyttelse mod solen
Selvom solen er langt væk i skrivende stund, er det alligevel snart tid til at beskytte sig mod solen. Ikke mindst når isen er væk på havet, og du kaster dig ud i forårets mange spændende kajakeventyr. Lige nu er din hud nemlig mere lys end om sommeren og derfor mere udsat. Men også om sommeren er beskyttelse vigtig selvom du skulle være brun.
Alle har vel prøvet at blive solskoldet, og det er efterhånden bevist, at det er skadeligt. Så hvad kan du gøre for at beskytte dig? Denne artikel vil runde solfaktorbegrebet samt give nogle almene råd om beskyttelse mod solens skadelige virkning. Det er dog fortsat en god ide lige at suse ind på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside for en opdatering, hvis man skulle være i tvivl om solfaktor og solens skadelige virkning.
Hvorfor beskyttelse?
Solens gode virkning på jorden kan ikke undervurderes for en kajakroer. Uden solen skulle vi ro i mørke og på et bundfrossent hav :-). Af de mere umiddelbare goder, så giver solens lys godt humør og D-vitamin til knoglerne. Men der er også en bagside: Får man for meget sol, dvs. doser af solens skadelige UV-stråling, bliver huden skadet (forbrændt). Jo flere forbrændinger og jo højere livstidsdoser af UV-stråling, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden. Og da hudkræft ifølge Kræftens Bekæmpelse er den mest almindelige kræftform i Danmark, er der behov for at beskytte sig mod solen. Især hen over middag, hvor solen står i zenit. Her er solens stråler stærkest, da de ikke skal trænge gennem så meget atmosfære.
Vi skal ikke undgå solen, men bare omgås den med sund fornuft.
Faktor
Først er det nødvendigt lige at runde begrebet “solfaktor”, for det fremgår jo på solcreme, at der er solfaktor i cremen. Der findes to forskellige metoder til at angive styrken i solfaktor på. En europæisk og en amerikansk.
- Tommelfingerregl: Den amerikanske styrke for solfaktor er ca. dobbelt så høj, som den europæiske.
Det europæiske system tager udgangspunkt i en standard europæisk bleg hud. Faktoren er en tidsmåler for, hvor længe man kan opholde sig i solen med den pågældende faktor, før man bliver rød og øm.
- Tommelfingerregl: Uden beskyttelse kan man opholde sig 20 minutter i solen ved middagstid. Med en solfaktor 10-creme kan man opholde sig 10*20 minutter i solen = 200 minutter i solen. Dvs. 3 timer og 20 minutter.
Desværre aftager virkningen af solfaktoren med tiden, dels fordi den svedes væk, dels fordi kroppen optager en del af faktoren. Så allerede efter et par timer bør man indsmøre sig i et nyt lag – afhængigt af aktivitetsniveau og hvor mange gange man har været i vandet, frivilligt eller ufrivilligt.
Solcreme
Ved anvendelse af solcreme, som er den bedste mulighed for beskyttelse af eksponeret hud, så skal du vælge en solcreme med en høj faktor. Det er dog nødvendigt at have i baghovedet, at en solcreme med høj faktor ikke i sig selv er garanti for en bedre beskyttelse end en creme med lav faktor. Det afgørende er i virkeligheden hvor meget creme du anvender. De fleste bruger nemlig for lidt. Så kom et ordentligt lagt på – og sørg for, at cremen er vandskyende. Husk også at smøre nakken, da den ofte er udsat – og mænd har iøvrigt en stor forekomst af hudkræft i nakken.
- Tommelfingerregl: For at beskytte en alm. størrelse person, skal du benytte ca. en håndfuld solcreme (45 ml). Ellers opnår du ikke den solfaktor, som står på tuben.
I øvrigt består solfaktoren af et kemisk filter, der omdanne solens UV-stråler til varme samt et fysisk filter, der reflekterer solens stråler. Det fysiske filter består af titaniumdioxid, det eneste lovlige middel i EU til anvendelse i solcreme.
Tøj
Tøj giver i sig selv en god beskyttelse mod solen. Og hovedbeklædning er nærmest et must under roning. Især for at beskytte hovedbunden mod for meget sol, da det er svært at smøre solcreme ind i håret. Man kan også købe specielt solblokerende tøj, men det skal selvfølgelig holdes op mod kajaktøjet i almindelighed. For der skal jo ikke gås på kompromis med sikkerheden.
- Tommelfingerregl: En t-shirt giver en solbeskyttelse svarende til faktor 8 efter den europæiske skala. Er t-shirten våd, beskytter den mindre.
Solbriller
Solbriller beskytter øjnene mod UV-stråler, da alle solbriller har UV-filter i glasset. Os, der også kører motorcykel ved, at solbriller er et meget værdifuldt tilbehør, hvis man skal køre på en vej, der går lige i solens retning. Det samme gælder for roning i havkajak, hvor man kan komme ud for at skulle sejle mod solen. Jeg kan anbefale polariserede glas, da de kaster de skarpe solstråler fra bølgerne tilbage. så undgår man af blive sneblind eller få smertende øjne. Det kan dog være sværere at se tiden på et lcd-ur eller retningen på din GPS gennem polariserende briller. Det gælder dog ikke de nyeste skærme, men prøv dig frem, hvis det er aktuelt.
Når du er skoldet
Er du først solskoldet, skal skoldningen behandles som en almindelig forbrænding. Dvs. området med forbrændt hud skal i køligt vand. Er det store dele af kroppen, skal afkølingen dog ikke være for kraftig. Så ca. 25 grader køligt vand er OK. Bliv i vandet indtil smerten er væk – mindst 1/2 time.
Forbrændt hud lindres ved at smøre området med hydrokortisoncreme på 1%. Det kan købes på apoteket som håndkøbsmedicin. Ømheden eller smerten kan afhjælpes med forskellige cremer bl.a. med binyrebarkhormon, der kan tage kløe og hævelse ved at nedsætte de kemiske aktiviteter i huden. Er der hul eller sår på huden må disse produkter dog ikke bruges, da det giver bakterier og svampe gode vækstbetingelser i såret.
Er forbrændingen større, må du til lægen, der kan give dig en recept på stærkere midler.
Tøj beskytter mod solens straler. Men ikke 100 procent. Solbeskyttelse i beklædning males i UPF. En almindelig T-shirt i bomuld har UPF 10-20, alt efter farve, vævning og materiale. UPF 15 giver 93 procent beskyttelse.