Brug af finne
Artikel har været bragt i Havkajakroernes blad Havkajak Info i december 2013.
Brug af en finne (sværd, sænkekøl eller skeg – kært barn har mange navne – jeg foretrækker finne) er ikke en videnskab. Alligevel er der flere, der ikke bruger deres kajaks finne på en rigtig hensigtsmæssig måde. Det er min erfaring, at en del kajakbrugere ikke benytter finnen til at kontrollere kajakkens bevægelser i vinden, men primært til at holde en kurs. Det er også helt fint, men finnen kan meget mere!
I denne artikel vil jeg beskrive, hvordan man bruger en finne og hvorfor flere kajaktyper har en sådan “dims” monteret.
Hvorfor er finner brugbare?
Du har sikkert allerede opdaget, at vinden påvirker kajakkens kurs. Det sker fordi den forreste del af kajakken virker som et ankerpunkt, når stævnen skærer sig gennem vandoverfladen.
I den modsatte ende af kajakken, i hækken, er bevægelsen mere fri, da den har mindre fat i vandoverfladen. Derfor vil hækken blæse af med vinden – bevæge sig til læ. Effekten er at kajakken styrer ind i vinden, hvis der ikke kompenseres med en finne eller ror.
I kajakker uden finne og ror er der flere måder at kompensere for vindpåvirkningen. Kajakken kan kantes mod vinden – eller pagajen kan gøres længere i vindsiden, så der er et større træk. Det gøres ved – med vilje – at holde pagajen asymmetrisk dvs. holde den, så den er længere i vindsiden. Disse måder er dog anstrengende i længden og fører derfor til mindre hastighed i kajakken.
Derfor har kajakfabrikanter udstyret flere kajakmodeller med en finne, der kan sænkes og hæves – oftest med en lille skyder ved siden af cockpittet. Finnen giver ekstra vandgreb i kajakkens bagende og reducerer derved vindpåvirkningen. Ved forkert brug af finnen, så kan den modsatte effekt opnås. Man kan altså styre kajakken væk fra vinden ved at sænke finnen helt. Men ved sænket finne bliver kajakken ofte lidt sværere at styre rundt, da den bliver retningsstabil, når finnen anvendes. Det besværliggør f.eks. telemarksvendinger.
Korrekt brug af finnen.
Modsat roret, så er en finne ikke “alt eller intet”. Man benytter finnen mere eller mindre sænket for at opnå formålet – at neutralisere vindpåvirkningen. På illustrationen kan ses de generelle retningslinjer for at anvende en finne. Finnen sænkes eller hæves alt efter vindretning, så finnen påvirker kajakkens opførelse i vinden netop tilstrækkeligt, men ikke så meget, at en modsat effekt opnås. På billedet er kajakkens stævn væk fra midten af billedet.
Man skal dog være opmærksom på, at illustrationen kun er retningsgivende, da kajakker ikke er ens. Vindpåvirkningen er under indflydelse på kajakkens form, længde og vægt. Det er derfor nødvendigt, at du eksperimenterer dig frem til netop din kajaks vindpåvirkning.
Tommelfingerregel: Skub kajakkens skyder til justering af finnen i retning af vinden, når du sejler. Så vil du have finnen helt oppe i modvind og finnen helt nede i medvind. Og ved sidevind vil du have den 1/4, 1/2 eller 3/4 nede.
Trimning af kajakken.
Man skal dog være opmærksom på at illustrationen kun er retningsgivende, da kajakker ikke er ens. Vindpåvirkningen er under indflydelse på kajakkens form, længde og vægt. Det er derfor nødvendigt at du eksperimenterer dig frem til netop din kajaks vindpåvirkning.
Når du eksperimenterer vil du blandt andet skulle opdage:
- Hvornår du skal anvende finnen.
- Hvor meget finnen skal sænkes.
Der er ikke nogen genvej til eksperimenterne. Du er (heldigvis) nødt til at prøve dig frem.
Hvornår skal finnen ikke anvendes?
Bort set fra det åbenlyse: Når du sejler på lavt vand bør du ikke anvende finnen. Heller ikke når du vil lave kraftige vendinger eller træne manøvrer. Prøv at vende kajakken 360 grader med finnen oppe og herefter med finne nede. Der er en meget stor forskel!
Sammenfatning
Forhåbentlig vil denne korte artikel inspirere dig til at eksperimentere med din kajaks finne og ikke bare anvende den trukket op eller slået helt ud. Finnen er en mekanisk del af din kajak – og kan derfor selvfølgelig gå i stykker. Det er derfor en oplagt mulighed at benytte de andre fif, så du også kan styre kajakken uden finne. God fornøjelse!
Hej Inge
Det er desværre ikke helt enkelt at besvare. Din kajaks opførsel i vinden afhænger af flere ting. Både kajakkens vægt (mindre betydning), skrogets form og ikke mindst hvor meget, der er over vandet. Det eneste, du kan gøre noget ved, er vægtfordelingen – med mindre du ombygger kajakken til finne. Ved at placere vægt bag i kajakken løftes stævnen lidt ud af vandet og holder mindre fast i vandoverfladen. Samtidigt vil hækken ligge lidt dybere og derfor være mindre udsat for vinden. Men om og hvor meget det i praksis hjælper dig, det kan du kun teste dig frem til. Måske ikke det bedste svar? Ellers kan du optimere din brug at pagajen. F. eks ved at holde lidt asymetrisk på den. Lad den være lidt længere på den ene side af kajakken, hvor du vil dreje væk fra.
Hilsen
Thomas
Hej.På min kajak er der hverken ror eller finne. Kan jeg ved at lægge vægt i bagerste lastrum gøre kajakken mindre påvirkelig af vinden?