Vortex Solo monokulær kikkert

Jeg har længe ønsket at benytte en kikkert under mine roture. Især da dyrelivet ikke altid er så let at komme tæt på og med fiskehejre, marsvin, sæler og havørne i mit rovand, er det ærgerligt kun at se dyrene på lang afstand. Men en kikkert i kajakken skal fylde meget lidt og ikke mindst være vandtæt. Jeg tester i denne artikel derfor Vortex Solo Monoculars, der er en vandtæt og enøjet – eller monokulær – kikkert med 30 års garanti. Den testede model er en 10 gange 25, hvilket betyder, at den har en linse på 25 mm og forstørrer 10 gange.

Kikkerten findes også i en model med lidt mindre forstørrelse – 8 gange – og et par modeller med lidt større linse. En større linse slipper mere lys igennem og skulle således være mere klar, men er også større og tungere. En model med mindre forstørrelse er lidt nemmere at holde stille, men bringer så ikke dyrene så tæt på. Valget er dit!

Beskrivelse

Kikkerten bliver leveret med en lille taske og en sikringssnor, eller lanyard, som det hedder på engelsk. Tasken er syet i et webbing materiale og har en bæltestrop på bagsiden. Denne kan åbnes og lukkes med en trykknap. Låget eller flappen sikres med burretape og tasken fungerer fint. Jeg har ikke brugt den så meget, da kikkerten er anbragt i en lomme i min ro-vest. Tasken beskytter dog linserne, så det er en god ide, at opbevare kikkerten i denne det meste af tiden. Der medfølger også en lille klud til at tørre linserne af med. Men den har jeg ikke haft med i kajakken, da den suger vand og derved alligevel ikke kan tørre en våd linse.

Sikringssnoren er en standard snor og længden er fin til at have den om halsen. Snoren sættes fast i et øje nederst på kikkerten ved okularet. Jeg har sat snoren fast i et øje i min ro-vests lomme. Så forsvinder den ikke, hvis den tabes, for kikkerten kan ikke flyde!

Selve kikkerten vejer 159 gram og er ca. 11 centimeter lang og 4,5 centimeter bred. Den er lavet med et grønt gummimateriale yderst, så den ikke er glat. Samtidigt beskytter gummiet mod slag og stød. Kikkerten er vandtæt med o-ringsforsejling og fyldt med nitrogengas, som forhindrer fugtighed i at trænge ind i kikkerten og imødegår også dug på kikkertens inderside. Alle linser er fuldt coatede, så lys trænger igennem uden reflektion fra vinklet lys.

Okularet kan justeres for  øjne med synsfejl ved at dreje på en skive rundt om okularet. Denne er udført med takker, så den kan betjenes selv med stive fingre eller med handsker på. Justeringen bruges også, hvis du vil se genstande, der er tæt på. Bærer du briller, så kan gummidelen om okularet trækkes ind eller ud, så brillen slutter bedre om okularet.

I brug

Kikkerten er tilpas lille til at være praktisk i en kajak – og stor nok til at kunne anvendes i praksis. Det er muligt at holde kikkerten med en hånd, men ved genstande på lang afstand, brugte jeg ofte to hænder for at holde den stille. Det gælder især ved kolde fingre eller når kajakken er urolig i bølgerne. Nu har jeg en forholdsvis rolig hånd, men er man kuldskær, ror i større bølger og vil se genstande på lang afstand, så kan 8 gange forstørrelses-modellen være et godt alternativ. Men så er det måske snarere en alm. kikkert, der er behov for.

Selvfølgelig har en monokikkert lidt ulemper. Den har et mere begrænset funktionsområde, da synsfeltet er smallere end ved en almindelig kikkert. Dermed kan det være lidt sværere at finde den genstand, som man vil se på. Jeg holder begge øjne åbne for at finde genstanden og lukker så øjet, hvor kikkerten ikke er, for at se nærmere på genstanden.

Tip: Når du benytter en monokikkert, er det vigtigt at kende sig primære øje  – og så benytte det til kikkerten. Det primære øje er det øje, som du ubevist benytter mest. Det ser på genstanden, mens det andet øje giver dybdeskarphed og rum-fornemmelse. Kender du ikke dit primære øje, så udfør denne lille test: Hold en finger op foran øjnene i strakt arm og fokuser på et punkt længere borte. Luk et øje på skift og observer tydeligheden af fingeren. Ved det primære øje står fingeren hele tiden foran øjet, mens fingeren hopper til den ene side ved det andet øje. Brug kikkerten foran det primære øje, så virker den bedst og mest naturligt som en forlængelse af dit syn!

Kikkerten er mere lysstærk, end jeg havde troet og det er jo godt, når det er lidt mørkere og overskyet i vejret. Og jeg har ikke haft problemer med tåge eller dug i kikkerten, men selvfølgelig kan havvand på ydersiden af linserne ikke helt undgås. Og det slører jo synet lidt. For ikke at ødelægge coatningen, skal man benytte linsepapir til at tørre linserne rene, men hvem har det med i en kajak? Så jeg blæser linserne tørre med munden, men det danner i koldt vejr en lille dug-hinde på ydersiden af linsen, der kun forsvinder langsomt. Det kan ikke gøres anderledes, for med en klud der også er våd, er resultatet det samme – og man ridser linserne over tid.

Konklusion

Vortex Solo monokulær kikkert er en rigtig god kikkert til kajakbrug. Den er vandtæt og stødsikker og kommer med en 30 årig garanti (Vortex skriver livsvarig på deres hjemmeside). Den er ikke helt billig, men heller ikke så dyr som en tilsvarende alm. kikkert med samme funktioner, så pris kontra kvalitet er i orden. Jeg er en stærk tilhænger af den simple teknik, så den er nem at bruge og ikke så let går i stykker.

Jeg har ikke fundet nogle svagheder ved kikkerten, der virker solid og funktionel. Størrelsen er lige i øjet. For at beskytte den mod tørret salt efter roture i havvand, skyller jeg den ren efter hver tur. Men det gør jeg nu med alt mit udstyr, så det er normal-procedurer for mig. Kikkerten kan anbefales.

Er set i danske netbutikker til lige under 600 dkr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.