Kokatat Expedition tørdragt
Amerikanske Kokatat er kendt for at lave tørdragter til kajakbrug af ypperligste kvalitet. Men også til en høj pris. Alligevel er der rigtigt mange havkajakroere, der har anskaffet sig en Kokatat. Topmodellen hedder Expedition og kan fås i en særlig udgave til en merpris på 2-300 kroner. Det særlige er, at den er sort og at enkelte dele kan skræddersys, så de passer bedre til dig end standardmodellens størrelser. Til gengæld kan der være lidt ventetid på at få dragten. Den normale version fås i tre farver: Gul, rød eller blå, alle med grå buksedel. Funktionerne og kvaliteten er den samme både i den særlige udgave og i de almindelige udgaver.
Det er den særlige udgave (Limited Edition), der er testet herunder.
Beskrivelse
Tørdragten er lavet af 3 lags Goretex af Evolution 3.21 oz typen. Stoffet kaldes også Pro Shell og er et kunststof af nylon, der er vindtæt og vandtæt, men lader damp passere. Derved er stoffet åndbart. Hele dragten, fødderne og hætten er lavet af Goretex. I hals og håndled er der kraver lavet af latex. Materialet er tyndt og fleksibelt og sørger for, at vand ikke trænger ind ved hoved og hænder. I livet er der mulighed for at spænde dragten lidt ind ved hjælp af en elastiksnor og et plasticbeslag. Samme funktion er der i stormhætten, der kan snøres ind. Skal hætten ikke benyttes, så kan den rulles sammen og fæstnes til en strop ved hjælp af en flap og noget burretape.
Ved håndledene er der et kort stykke med tynd neopren, der kan lukkes om for eksempel handsker med en strop, der sættes fast på et stykke burretape. Der er også stropper ved anklerne på et tilsvarende stykke neopren, så korte støvler kan komme op under en fals. Ved lange støvler må hele benstykket stikkes ned i støvlen. Heldigvis er neopren-falsen tynd, så det giver ikke problemer i støvlen.
På tørdragten er to større lynlåse. En på fronten til at kunne træde af på naturens vegne og en, så man kan komme ind i dragten. Den sidste er på langs fra højre skulder og ned til hoften i venstre side. Begge lynlåse er lavet med metal-tænder og er en vandtæt model fra OEB kaldet Optiseal. OEB er et underfirma af lynlåsefabrikanten YKK fra Japan, der er verdens største lynlåsefabrik. Lynlåsen til at komme ind og ud af dragten er beskyttet af en flap, der sidder fast i overdelen og trækkes ned over lynlåsen og fastgøres med flere stykker burretape ned langs lynlåsens underside. Flappen giver mulighed for at vand ikke bliver samlet op, men løber ud nederst i venstre side.
Tip: Da lynlåsene ikke er smurt med fedtstof fra fabrikken, er det vigtigt at gøre dette straks. Smør både lynlåsenes lameller og yderkant og åben og luk lynlåsen en 5-10 gange.
På begge ærmer er der lommer på overarmene, der lukkes med en lynlås. Lommerne er ikke vandtætte, men er dog beskyttet fint, hvis du ikke er i vandet. Desuden er der en lille lomme ved venstre bryst, hvor du kan opbevare vigtige småting. Der er små plastic-øskner i alle lommer til at sikre indholdet.
I sæde og på knæ er der syet Condura fast, så der er et ekstra beskyttende lag, hvor sliddet er størst. Stykkerne er selvdrænende.
På ærmer og på hætten er der syet refleksbånd på og endelig er der naturligvis til kajakbrug en fals eller tunnel, som cockpit-sprayets (eller skørtets) overdel kan integreres i. Det tilpasses i begge sider med en bred flap og burretape.
I brug
At tage Kokatat Ekspedition på uden hjælp er let. Lyn lynlåsen op og stik et ben ad gangen ned i buksebenene. Så trækker du bukserne så højt op som muligt og stikker venstre arm ind i venstre ærme. Så den højre arm ind i højre ærme og endelig stoppes hovedet gemmen halsmanchetten. Hold manchetten åben med begge hænder, så den ikke belastes unødigt. Så skal lynlåsen bare lukkes til. Pas på ikke at få stof ind i lynlåsen – og husk at trække den helt i bund. Flappen ud over lynlåsen, og du er færdig.
Pasformen er fin og lidt til den rummelige side, så der er god plads til ekstra tøj under dragten uden at den føles for stor. Kokatat tilbyder at ændre på ben- og ærmelængde, hvis det ønskes mod merpris og lidt ventetid. Selve dragten kan de ikke ændre.
Stoffet er forbavsende let og meget behageligt. Noget jeg straks satte pris på var, at stoffet ikke laver lyde, når man ror. Det er helt tyst og samtidigt blødt og behageligt. Især er snittet i halsen fint. Der er ikke stof eller flapper i vejen, der skærer ind i huden – noget, der ofte sker på andre, men billigere fabrikater. Pasformen er også rigtig god, når man sidder i kajakken, da der er taget hensyn til kajakroerens sidestilling under fremstillingen.
Manchetterne ved håndled og hals er af latex og i en forholdsvis tynd kvalitet. Den tyndere kvalitet er nok lidt mere sårbar end en tykkere manchet, men er til gengæld mere behagelig mod huden. Og det er jo en tørdragt, ikke en dykkerdragt, så den skal jo kun holde vand ude i dybder på 1-2 meter.
Tip: Er manchetterne lidt stramme, så giver de sig lidt med tiden. Ellers kan du udvide dem lidt med et håndklæde i halsen eller en dåse i håndledene i et døgns tid. Er manchetten om halsen meget stram, så kan du skære lidt af. Se hvordan her.
Fødderne er af Goretex som resten af dragten. Der er lidt diskussion om Goretex kontra latex-strømper på nettet. I dagligdagen er der ikke den store forskel. For jeg vil råde dig til at anvende kajaksko eller -støvler uanset materiale. Men er du nu uheldig at skære et hul på fødderne, så er latex noget nemmere at reparere: Brug en cykellap. Goretex kan ikke rigtigt repareres. Der kan limes en lap på med en særlig lim, men det stykke er så ikke længere åndbart.
Konklusion
Med Kokatat Ekspedition er vi oppe i luksus-klassen både kvalitetsmæssigt og prismæssigt. Der for skal dragten bare virke. Og det gør den faktisk. Selvom træerne ikke vokser helt ind i himlen, så er den forbavsende åndbar og selv længere ture i hårdt vejr kan gennemføres uden at være fuldstændig våd af sved. Selvfølgelig er der lidt fugtighed på brystet og rygstykkerne, hvor rovesten hindrer noget af åndbarheden, men generelt er man ganske tør, hvis korrekt beklædning er anvendt (tre lag). Stormhætten er et fint supplement til beklædningen på en blæsende dag, eller hvis du overraskes af lidt regn. Heldigvis kan den rulles sammen, så den ikke er i vejen under andre forhold.
Stoffets blødhed er overraskende, og dragten kan sagtens bruges ind i sommeren i stedet for en rojakke, da tørdragten er behagelig at have på. Og åndbarheden giver den en del fordele, som almindelige ikke-åndbare rojakker ikke kan matche.
Lynlåsens placering hen over brystet gør det let at komme i dragten uden hjælp. Til gengæld er lynlåsen mere udsat end en lynlås hen over skuldrene bag nakken, der ikke behøver at være så bøjet. Kvaliteten af lynlåsen fejler imidlertid ikke noget, men Kokatat burde finde en mere blød og fleksibel lynlås. For det findes på markedet og i samme vandtætte kvalitet som den fra OBE, der er installeret. Desuden burde Kokatat levere olie eller glycerin med til lynlåsen som standard. En så dyr tørdragt skal leveres med noget så vitalt som smørelsen til lynlåsene.Uden smørelse ødelægges lynlåsene hurtigt og andre fabrikanter af tørdragter kan godt levere smørelse med. Selv ved langt billigere tørdragter.
Kan dragten anbefales? Ja, men prisen er pebret. Til gengæld er det svært at gå tilbage til en anden tørdragt, når en Kokatat Expedition først er prøvet.
Set i danske kajakbutikker til ca. 10.000 dkr. for normaludgaven (rød, blå, gul). I USA koster den version ca. 6400 dkr. Customudgaven (sort) koster 230 dkr. ekstra i USA.
Tip: Hvis du får den sendt fra USA, så skal der betales told, moms og håndteringsafgift til Post Danmark. Det koster en del, så en dansk forhandler kan sandsynligvis matche prisen, hvis du prutter lidt. Og så har du let adgang til garanti, hvis det skulle være nødvendigt.
Fed anmeldelse overvejer en ekspedition men overvejer at få en kammerat til at sende en som gave til mig , så er der ikke told