Spork
Jeg er en stor fan af grej og gerne grej, der er lidt anderledes og gennemtænkt. I denne test ser jeg på Spork fra svenske Light my Fire. Spork er en sammentrækning af spoon og fork – altså en ske-gaffel eller måske en skaffel på dansk? Det svenske firma slår sig op på at Spork er en original opfindelse, men det er nu ikke helt rigtigt. Spork har været kendt i rigtig mange år – siden 1909 – og bruges blandt andet i amerikanske fængsler, da en spork skulle være svær at ændre til et våben. Kilde: Wiki. Der har tilsyneladende været en del patent-problemer med konceptet siden 1874, så svenskernes originalitet er vist så som så. Men det er fortsat et spændende koncept, hvor man kan spare lidt vægt i rejsepakningen.
Beskrivelse
Spork er en kombination af en kniv, en gaffel og en ske, idet gaffeldelens ene side er en kniv. Sporken er lavet af varmebestandigt og let bøjeligt plastic kaldet Tritan, og tåler maskinopvask. Hver spork vejer ca. 9 gram. Den er lavet i et utal af farver og kan købes både enkeltvist eller i pakker af flere. Den testede version kom i en pakke med fire forskelligefarvede spork’s.
Der findes også sporks i aluminium og i titanium. De er ikke testet her.
I brug
Under ture i naturen er det vigtigt, at det medbragte udstyr er let og robust. Og det er spork’en. Den erstatter tre spisegrejer, men det har selvfølgelig nogle bagdele. Dels er det lidt grisseri, hvis du vil anvende både ske og gaffeldelen i samme måltid. Så kommer du til at holde en beskidt del i hånden, med mindre du vasker den af under måltidet. Desuden skal man lige passe på knivdelen på siden af gaflen. Den er ikke rigtig skarp, men kan godt ridse mundvigen, hvis læberne sluttes tæt om gaffeldelen.
Spork’en er nem at vaske op og virker nærmest uopslidelig.
Konklusion
Et nærmest uundværligt stykke spisegrej på ture og ekspeditioner. Og samtidigt er den så let, at den kan være i en lomme, så man altid kan prøvesmage mad, som man bliver tilbudt. Og prisen er vel ikke så skrækkelig. Men pas lige på knivdelen, når du spiser!
Set til ca. 15 dkr. stykket i danske outdoorbutikker. Jeg har ikke set sættet med fire stk. i Danmark, men det koster ca. 10$ i USA eller ca. 60 dkr., så der er ikke sparet noget ved køb i udlandet.