Aqua-Bound Stingray Carbon pagaj
Når du vælger pagaj, er der flere ting, du bør være opmærksom på. Vigtigst er selvfølgelig at få en pagaj, der passer til dig og din rostil. KajakGal har lavet et par artikler om valg af pagaj, som du kan læse ved at følge dette link.
I denne artikel testes en pagaj fra Aqua-Bound, kaldet Stingray (som er en rokke-art). Modellen fås i flere materialer og farver, men i denne test undersøges den delbare kulfiberpagaj med sorte blade. Pagajen er prissat i mellemlejet og det ser umiddelbart ud til, at man får en del for pengene. Det vil denne test undersøge.
Beskrivelse
Den testede pagaj er udført med kulfiber skaft og med kulfiberforstærkede nylonblade. Skaftet kan deles på midten og har dråbefang. Bladet er langt og smalt så du let kan flytte vandet selv i en bred kajak. Samlemekanismen på midten kalder Aqua-Bound for TLC eller Turn Lock Coupler, der muliggør at skive pagajens blade i 0°, 30°, 45° og 60°. Skaftet er 3 cm i diameter og har en svag oval profil, så pagajen ligger godt i hånden og giver fornemmelse af bladenes placering.
Selve bladene består af gastryk-støbte og kulfiberforstærket termoplast, som Aqua-Bound kalder abX og skulle være stærkere og lettere end normal glasfiberforstærkning. Pagajen vejer ca. 900 g. (220 cm-udgaven), hvilket gør den til en meget let pagaj.
I brug
Pagajen ligger fint i hænderne og er en god pagaj til lange afstande uden den store anstrengelse. Jeg kan godt lide pagajens greb i vandet, der giver mulighed for stor hastighed ved hurtig kadence, men samtidig giver mulighed for en afslappet rostil. Det betyder, at jeg kan ro langt med lav pagajføring og dermed mindre belastning i overarmene.
Samlesystemet, der er Aqua-Bounds eget, virker ved nogle klik for skivningsgraden, så pagajen kan skives til begge sider (højre eller venstre skivning) i faste stillinger. Herefter låses den valgte skivning ved at stramme på systemets ring. Der er en lille skala på skaftet, så skivningen kan ses. Det er dog ikke helt tydeligt og lidt svært at se på vandet. Men systemet er meget driftsikkert og skulle efter producentens mening kunne holde til både hård behandling og sand. Det kan dog alligevel være en fordel lige at dyppe samlingen i vandet, inden pagajen samles. Så er sandet væk, for det kan slide ret kraftigt på en sådan samling.
Konklusion
Modellen er en mellem-model, dvs. en pagaj, som der typisk vælges, når der ønskes en bedre pagaj end den billige, man fik leveret med kajakken – men hvor prisen også er vigtig, inden man går grej-amok i en eksotisk – og dyr pagaj, som måske kun er en lille smule bedre under særlige forhold. Og til prisen er det svært at finde en anden pagaj med samme muligheder for lange roture og yderligere være så let.
Set til 1800-2000 dkr. hos i kajakbutikker for kulfiber-modellen med delbart skaft.