Ildstarter – Tændstål
I stedet for tændstikker, der kan blive våde eller brugt op, så kan man tænde bål og stormkøkkener med en ildstarter i stedet. Princippet er, at man stryger to metalflader mod hinanden og det producerer så gnister, der tænder let antændeligt materiale.
KajakGal har testet en ildstarter – eller et tændstål – fra Biltema.
Beskrivelse
Ildstarteren fra Biltema kommer i en pakning, der indeholder selve ildstålet samt en snor, hvor strygedelen er sat fast. Ildstålet er en magnesiumstav, der er 7,5 cm. lang, og når strygedelen køres hårdt hen over staven, så springer der en eller flere gnister, der kan tænde et gasblus eller en lille kugle af tændvat, savsmuld eller tørt mos. Biltema oplyser, at staven kan bruges 8000 gange, så det er en anseelig mængde tændstikker, der kan undværes. Gnisterne springer selv om magnesiumstaven er våd. Strygedelen har en lille lineal på 5 cm. og en flaskeåbner indbygget.
I brug
Inden ildstarteren tages i brug, skal der skrabes noget maling af magnesiumstaven. Det er lettest at gøre med noget sandpapir – og gør det nu hjemmefra, så du ikke står med det problem i naturen. Så er ildstarteren klar til brug. Man holder fast i det røde håndtag og med en kraftig bevægelse køres en skarp metalgenstand hen over magnesiumstaven, hvorefter der springer klare og store gnister fra magnesiumstaven. Man kan benytte den medfølgende del, men en lommekniv eller saks kan også benyttes til at stryge over magnesiumdelen. I den testede ildstarter sad mangesiumstaven ikke særligt godt fast i det røde håndtag, så den fik lige en klat lim. Men så har der heller ikke været problemer siden. En Trangia med gasblus tænder i første eller andet forsøg. En spritbrænder er ikke testet, men det skulle virke på tilsvarende måde. Ellers må man antænde lidt tørt græs i en sammenrullet klump og så bruge den til at tænde spritbrænderen – eller bålet for den sags skyld.
Konklusion
En ildstarter er fantastisk i brug, da den også virker, når den er våd. Men helt erstatte tændstikker, det kan den nok ikke. I det mindste ikke, hvis man skal tænde stearinlys. Men til stormkøkkener og bål kan et ildstål klart anbefales. Biltemas ildstål er billigt – også i kvalitet, men med en klat lim, så virker det helt efter hensigten. Ildstarteren har fået en fast plads i Trangiaens lille pose.
Set til 35 dkr. i Biltema. Ildstålet koster det samme hos Biltema i Sverige, men da kronekursen er lavere, kan man spare lidt.
En lille ting som kan gøre det nemmere at antænde et bål ved brug af tændstål er, at medbringe en OB. Den har flg fordele.
1. Den er pakket vandtæt.
2. Fylder/vejer lidt.
3. Nem at antænde.
Tag OB’en og fold den ud “hiv vattet fra hinanden”hvorefter man stryger en gang med tændstålet og man har ild.
Mvh. Anders
Måske et råd til de kvindelige kajakroere – hvis jeg har forstået dig rigtigt. 🙂
Tak for kommentaren. Det er faktisk rigtigt. Og korrosionen er kraftigere i saltvand, idet magnesium reagerer i vandet og danner svagt basisk magnesiumhydroxid samt brint. Og er vandet varmt, så kan det gå rigtigt hurtigt. Hvem husker ikke fysikforsøgene i skolen, hvor et lille stykke magnesium kom i lunkent vand og for rundt?
Har haft disse i mange år og de dur, vær dog opmærksom på at hvis de er fugtige i længere tid, så kan de smuldre fra hinanden.