Kajakbøjle
Når kajakken skal opbevares hjemme, er der flere muligheder. Jeg har testet et sæt kajakbøjler fra tyske Eckla, der er beregnet til fastgørelse på væg. Det er umiddelbart en fin løsning for mig, da mine kajakker så kan anbringes på husets ene endevæg. I et et-planshus er der plads til to kajakker i to sæt beslag på en alm. endevæg.
Beskrivelse
Kajakbøjlerne leveres sætvis, idet der skal bruges et sæt af to bøjler pr. kajak. Bøjlerne er udført i rødt pulverlakeret stålrør med en plasticbeskyttelse i rør-enderne.
Til at holde kajakken er der fastgjort en rem, der kan forme sig efter kajakkens skrog. Kajakken placeres på siden i holderne, der er fastgjort på væggen. Beslag, skruer og rawlplugs medfølger sammen med en lille brugsanvisning. En smart detalje er, at bøjlebeslaget tillader at bøjlen blive drejet ind til væggen, når bøjlerne ikke benyttes. Iøvrigt er der en holder til en pagaj nederst på beslaget.
I brug
Beslagene monteres ret let, idet holderne til væggen samles af to dele med selve bøjlen imellem. Jeg har valgt af skrue beslagene på et par regler, der er støbt ned i jorden ved fundamentet og sat fast i toppen på udhænget. Så kunne jeg undgå at bore i væggen. Der vil dog ikke være problemer med at fastgøre beslagene direkte i væggen.
Jeg har anbragt to kajakker på en gavl. Det kan lige lade sig gøre at have to kajakker- og stadigvæk kunne løfte kajakkerne ud over beslagene af en enkelt person. Vil du gøre det samme, så tænk lige over, om nederste kajak skal kunne fjernes uden at den øverste skal væk først. For så skal der være en god afstand mellem de to sæt bøjler. Når man løfter kajakken ind på holderne, skal kajakken nemlig kantes og løftes over beslagene og så sænkes ned i dem.
Det er nemt, når man er to, men det er lidt sværere som enkeltmand – og er der en kajak i vejen, så er det igen mere besværligt.
Et godt trick er at sikre sig, at bøjlerne er drejet rigtigt ud fra væggen, inde man pakker kajakken væk. Afhængigt af kajakkens størrelse og form, kan beslagene være lidt snævre og begynde at dreje, når kajakken læsses – og beslagene kan ikke fastgøres. Især en havkajak med forholdsvist højt dæk kan få lidt problemer med at komme ned i beslaget. Ved at sætte beslagene længere fra hinanden, kan det problem dog løses.
Når kajakbøjlerne ikke benyttes, kan de drejes ind mod væggen, så de fylder mindst muligt. Det er en god løsning, så man ikke støder ind i dem ved passage.
Konklusion
Bøjlerne er meget anvendelige, hvis man har en væg til at fastgøre bøjlerne på. Materialet er ganske fint til formålet og forarbejdningen er godkendt, omend der burde være en beskyttelse af skruen øverst på beslaget, der holder remmen på plads. Løfter man ikke kajakken højt nok, kan den give ridser, hvis man rammer den. Pagajholderen anvender jeg ikke, da den ikke kan sikres mod tyveri. Der burde nok have været svejset et par øjer på beslagene, så en wire med lås kunne tyverisikre både kajak og pagaj.
Set i kajakbutikker til ca. 375-450 dkr. for et sæt af to bøjler.