Køb af GPS
Når du skal købe en GPS til kajakbrug, er der en del spørgsmål, der presser sig på:
- Hvor meget vil jeg benytte en GPS, når jeg ror?
- Hvor ofte vil jeg opgradere, når der kommer en ny og bedre GPS?
- Hvornår er jeg træt af at benytte mit nuværende materiel (f.eks. et GPS-ur)? Se brug af GPS-ur her.
Endvidere skal du beslutte, hvor meget du vil betale for GPS’en. Ofte er en billigere model fuldt brugbar, men de dyrere har flere faciliteter, bedre hukommelse og ofte også en bedre skærm, der er lettere at læse i dagslys.
Det kan være, at det er parametre, der kan være afgørende for dig. Det kan også være, at der er et godt tilbud på en udgået model – eller at du kender en anden havkajakroer med en bestemt model, som du evt. kan få råd af, hvis den indkøbte model er for avanceret. I det følgende vil jeg give nogle generelle råd og anskaffelse af en GPS. Jeg burde ikke være model-fikseret, men det er efterhånden svært at købe andet end Garmin. Retningslinjerne herunder gælder dog ikke kun for det firma.
Hvad er GPS?
GPS er en forkortelse for Global Positioning System, der betjener sig af 24 satellitter i forskellige baner rundt om jorden. GPS modtageren, altså det apparat du har i hånden, beregner hvort du finder dig i tre dimensioner, breddegrad, længdegrad og højde. Dette beregner GPS modtageren ved hjælp af tre eller flere satelitter gennem triangulering, idet GPS modtageren lytter efter satelitternes signaler og ved at kende satelitternes position og tidspunkt, kan forsinkelse i signalet bruges til, matematisk, at beregne hvor du er. GPS kan benyttes overalt på jordkloden, men selve modtageren er selvfølgelig afhængig af modtageforhold. Befinder apparatet sig indendøre eller i en skov, så kan GPS modtageren have svært ved at finde satellitterne.
GPS gør det altså meget nemmere at bestemme din position, men medbring alligevel altid et kort. Da en GPS modtager er elektrisk, kan den svigte. Og så er et kort altså godt at have ved hånden og gerne samme med et kompas. Se evt. mere her om brug af kompas.
En GPS gør det muligt at markere ethvert specielt punkt som et waypoint, hvor du kan ro til eller vende tilbage til. De fleste GPS modtagere kan endvidere sluttes til en pc, så du hjemmefra kan sætte waypoints på din rute, som du så kan følge, når du efterfølgende er ude at ro. Så kan du dels finde de specielle steder i naturen, som du gerne vil besøge, dels finde tilbage igen. Endvidere har du mulighed for at opgive en præcis position, hvis du kommer i nød, oplever andre i nød eller bare vil hentes et sted, som ikke var aftalt på forhånd.
Hvad skal du se efter?
Selvom der hele tiden spyttes nye modeller på markedet fra GPS fremstillerne, er der nogle funktioner, du bør være opmærksom på, før du køber en håndholdt GPS.
Vandtæt
Til kajakbrug bør GPS’en være vandtæt og ikke bare vandskyende. Selvom der kan købes vandtætte poser til GPS’er, så er det en nødløsning. GPS’en bliver sværere at betjene og det hjælper heller ikke på skærmens aflæsning – især efter kajakken har været rundt eller vand er sprøjtet over dækket.
GPS hukommelse
Enhver GPS har noget intern hukommelse til kort og andre funktioner såsom waypoints, interessante steder (Point of Interest (POI), ruter osv. Vær sikker på, at GPS har mindst 850 MB indbygget (eller kan udvides), hvis du vil benytte detaljerede kort. Vil du benytte GPS’en både på havet og i bilen, så har du brug for hukommelse i den størrelsesorden. Så kan du også selv putte kort på GPS’en. For med de nyere modeller fra Garmin kan du hente et kort ned fra nettet og overføre det til GPS’en. Det er smart. Se hvordan her. Nogle GPS’er kan udvides med et hukommelseskort. Det er en fordel, hvis du er usikker på anvendelsen af GPS’en i fremtiden – men ikke vil udelukke muligheder. Skal du udelukkende benytte GPS’en til waypoints og ruter, men ikke kort ud over det grove kort der evt. er indbygget, behøver du ikke have så meget hukommelse. Her kan mindre intern hukommelse være nok – og så er det oplagt at købe en ældre, måske brugt model til en billig penge.
Batteri
Batteritid er vigtig, når du roer. Hvis du kun ror kortere ture, holder de fleste GPS’er fint strøm. Men planlægger du længere dagsturer eller flerdagesture, bliver batteritiden vigtig. Vær også opmærksom på, om batterierne kan udskiftes med alm. batterier, så du altid kan købe et par ekstra batterier. Eller er det specialdesignede batterier med en særlig oplader? De fleste GPS’er har en energisparerfunktion, men undersøg, hvor lang tid GPS’en fungerer inden den løber tom for strøm – og om det harmonerer med dit turmønster.
Flerkanal-design
Enkeltkanals GPS’er er gamle, og bør ikke anskaffes. Det gør dem langsomme og og de har svært ved at fastholde flere satellitter. Nye GPS’er er alle flerkanals, men køber du brugt, så tag GPS’en udenfor og se, hvor hurtigt den fanger mindst 3 satellitter.
Kort eller ej
De billigste GPS’er har ikke et kort indbygget, men plotter positioner og ruter på skærmen sammen med waypoints, POI, bøjer, fyrtårne m.v. Prisen på en sådan GPS er attraktiv. Den form for GPS er faktisk ganske udmærket til basal kajakbrug. En lidt dyrere model har basalt kortgrundlag indbygget og viser større veje, kystlinjer, åer m.v. Oftest er de dog landbaserede og viser havet som en ens farve uden detaljer, men det er selvfølgelig muligt at danne sig et indtryk af omgivelserne på baggrund af det grove kort. De nyeste, og dyreste, GPS’er har et kort indbygget med rigtige landkort, søkort, adresser, veje, stier osv – som det kendes på en alm. GPS til bilbrug. Det kan også være, at GPS’en kun har et groft kort indbygge umiddelbart, men har så meget hukommelse, at kort kan lægges ind på GPS’en – f.eks. marinekort. Marinekort koster fra ca. 1000 dkr. for lokalkort til 15-1700 dkr. for søkort, der dækker Danmark. Et topografisk kort over Danmark koster ca. 1500 kroner. Her er Danmark veje, byer, højdekurver mv. så tydelige, at der oven i købet kan navigeres efter dem.
Andre indbyggede muligheder
GPS’er indeholder også andre muligheder, såsom højdemåler, oplysninger om høj- og lavvande, månefaser, kompas mv. Nogle har oven i købet indbygget tovejs radio eller en alm. mobiltelefon. Undersøg mulighederne og beslut dig for, om det er uundværlig for dig.
Konklusion
Hvad skal du så købe? Er du på indkøb for første gang, så lad være med at købe for avanceret. Da du alligevel skal have et papirkort med som sikkerhed, så har du faktisk reelt kun brug for en GPS med angivelse af position og waypoints. Teknologien ændres hele tiden, så du kan efterhånden ikke få en GPS uden kort indbygget, men min erfaring er, at det grove kort i nyere GPS’er og et papirkort fint supplerer hinanden og faktisk er nok.
Efterskrift
En decideret anbefaling? Det vil jeg ikke give, da det er helt op til din ambition, behov for gadgets osv. Jeg benytter selv primært et GPS-ur fra Garmin, Forerunner 405Ex, der er vandtæt og har en del funktioner såsom kompas, fartmåler, positionsplotter og lignende. Det kobler jeg så til min Mac hjemme for at bevare en log. En fin feature er, at man på Google Earth kan se den sejlede rute. Det er dog ikke muligt at planlægge en rute og komme waypoints ind i uret, men jeg benytter nu også mest søkort. Batteritiden er ok, men kun til en kortere dagstur på under ca. 5 timer. På en længere ekspeditioner ville jeg benytte en rigtig håndholdt model. Se test af uret her. Og en GPS her.
Hvis man skal bruge et kort og det ikke er vigtigt om kystlinjen passer på mm. er openstreetmap.org et rigtig godt alternativ.
Dog kræver et lidt tid før man kender alle mulighederne med dette kort.
Kortet er gratis og bruger genereret og dækker det meste af verden. http://nykobingfalster.net/2010/04/04/kort-sadan-far-du-open-street-maps-pa-din-garmin-gps/
Jeg vil anbefale en GPS med kort. Er selv begyndt at bruge Topo Dk der er meget bedre end Garmins gamle kort. Jeg har også søkort til min Legend GPS ,men foretrækker det topografiske kort til fritidsbrug i kajak og på land. Eneste ulempe er prisen 🙁
Topo Dk har bl.a havdybder i søer og åer. Men kortmaterialet (til ca. 1500 dkr eksklusiv selve GPS’en) er ikke rigtigt beregnet til navigering på havet. Dels er dybderne ikke særligt præcise, dels er kortdata forholdsvis gamle, så en del kan have ændret sig. Skal det være bedre, skal man købe et rigtigt søkort som f.eks. Bluechart. Men det er dyrere og der skal to indkøb til at dække hele Damark.
Marinetorvet.dk har et tilbud i øjeblikket på en Garmin 78 med Bluechart Dk til 3000 kroner. Tilbuddet sælges i to versioner, et der dækker syddanmark og et der dækker vestdanmark. Men det er fortsat mange penge.
Endelig er der Garmins Vision G2 large, der dækker hele Danmark og Skåne. Men prisen er 2500 dkr. for kort alene. Jeg har ikke erfaring med dette kort.