Vildmark madtermobeholder

IMG_1837Flere i KajakHornsherred kajakklub har købt en madtermokande og jeg har med lidt misundelse set dem spise suppe, gullasch og andre lækre retter. Varme! Så jeg har kigget mig lidt omkring og denne test forsøger at finde ud af, om man kan købe en billigere termokande til mad. For i mærkevare-kvalitet koster en sådan 3-400 kroner – og den skal jo kun holde maden varm i 3-4 timer.

Den testede madtermokande er lavet i rustfrit stål af et ukendt firma, der åbenbart hedder Vildmark Termo, og den sælges i Sverige. Den rummer 1/2 liter, hvilket er fint til en god portion mad til frokost.

IMG_1838Beskrivelse

Madtermokanden er lavet af rustfrit stål med et sort plastiklåg, der skrues på. Låget kan skilles ad og afslører en foldeske i plastik, der kan foldes ud i skaftet. I udfoldet tilstand sikres skeen med en lille skyder, så den ikke kollapser igen. Sammen med skeen kan også lidt tilbehør til maden opbevares, f.eks. croutoner eller krydderier (læs: Bacon), hvis det ikke skal blandes i maden fra start.

I brug

Madtermokanden er let at bruge i dagligdagen. Åbningen er stor, at maden hældes let i beholderen og låget er ligeledes let at skrue på plads. Man kan fylde termokanden med ca. 1/2 liter mad – i praksis op til lige under lågets gevind. Lågets lille rum kan ikke rumme så meget, men er ok for lige at tilsætte lidt knasende til maden. Man skal dog være opmærksom på, at skeen er i samme rum, og derfor fedtes ind i det, der puttes i rummet.

DSCN0589Den medfølgende ske er ikke så stor i bladet, og er derfor ikke så god til suppe. Til gengæld har den nogle tænder, som kan gribe fast i kødstumper eller lignende. Så et godt råd kan være at medbringe en passende ske, og lade skeen i låget være en nød-ske, hvis man alligevel skulle glemme at tage en ske med.

Rengøring er vigtig, for maden opbevares jo ved ideal-temperaturen for dyrkning af bakterier. Det er ikke tilrådeligt at vaske beholderen i opvaskemaskinen – det holder lågets gummipakning nok ikke til i længden. Heldigvis kan beholderen let skilles ad, så man kan rengøre den ordentligt. Især er det let at fjerne gummipakningen, så der kan gøres rent i lågets gevind og riller.

En test med varmt vand afslørede, at madtermokanden tabte temperaturen fra 96 grader til 60 grader celcius på 4 timer, når termokanden blev anbragt i køleskab (for at simulere temperaturen under en vinter-kajaktur). Det er for meget, da maden så ikke føles helt varm, når den skal spises. Så skal den op på 70 grader som minimum.

Konklusion

Det kan konkluderes, at med madtermokanden fra Vildmark Termo får mad det, der betales for. En god og stærk termokande, der dog har lidt problemer med at holde temperaturen. Skal termokanden benyttes i kajak om vinteren, så er man nødt til at isolere den yderligere, f.eks. med en neopren-sok eller lignende. Kan anbefales med forbehold. Og husk lige en ordentlig ske!

Set til 70 svenske kroner i City Gross (svensk supermarkedskæde).

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.